Batılının gözünde “Doğu” her zaman hayali bir dünyaydı. Siyasal olaylar, ekonomik ilişkiler, bilimsel ve arkeolojik araştırmalar, Doğu’ya  gezi koşullarının düzelmesi ve Avrupa’da zaten yüzyıllardır var olan ilgi,19.yüzyılda Oryantalizm modasının kapılarını sonuna kadar açmıştı.
 Fotoğrafın öncüsü olan daguerreotype adlı tekniğin bulunuşu, Doğu’yu belgelemek isteyen çok sayıda Batılı fotoğrafçının yeni olanaklardan yararlanarak ilgi çekici Doğu kentlerini fotoğraflamalarına fırsat verdi.

Gezgin fotoğrafçılardan hemen sonra, yerli stüdyolarda da yine Batılının düşlediği ve istediği sahneler yaratıldı. Fotoğraflar gitgide gerçek Osmanlı yaşamını değil, Batılının zihnindeki Doğu imgesini yansıtmaya başladı. Dervişler, dilenciler, satıcılar, sokaklar, köy pazarları bu fotoğrafların değişmez öğeleri oldu.

“Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları” başlıklı sergide, dönemin meşhur Osmanlı fotoğraf stüdyolarının Batı’nın görmek istediği doğrultuda çektikleri fotoğraflarından bir seçki sunuluyor. Sergi boyunca Mardinli çocuklar ve gençler için eğitim programları düzenleniyor.